Autófóliázás után hogyan tisztítsuk autónkat, hogy ne okozzunk sérülést a fóliában? Hogyan tudjuk megóvni, ápolni a felületet, hogy fóliázott autónk sokáig szép maradjon?

Manapság egyre népszerűbb az autófóliázás, hiszen sokkal gazdaságosabb, mint a fényezés és több lehetőséget biztosít számunkra, mivel maradéktalanul eltávolítható, így akár pár évente is cserélhetjük autónk színét. Ha azt szeretnénk, hogy fóliázott autónk sokáig megtartsa eredeti állapotát, nem árt pár dologra odafigyelnünk a tisztítás során. Az autófólia egy körülbelül 100 mikron vastagságú anyag, de mivel a karosszéria felől megfelelő alátámasztást kap így nagyon erősen ellent tud állni a különböző behatásoknak, mint például az autómosás alkalmával merőlegesen érkező erős vízsugárnak. A tisztítás során azonban a vízsugár nem csak merőlegesen érkezik a fóliázott felületre, ezért vigyázni kell arra, hogy ne túl gyakran használjunk magasnyomású mosót, vagy gőzborotvát. Fokozottan kell figyelnünk továbbá azokra a felületekre, ahol nincs lehetőség kellőképpen visszahajtani az anyagot az autófóliázás során, mint például a kerékjárat íveknél. Az autófólia gyártók a fólia védelméért az autófóliázott autók tulajdonosai számára inkább a szakszerű kézi mosást, vagy a kímélő szivacsos gépi mosást ajánlják. Nagyon fontos továbbá, hogy az autófóliázás után a tisztítás alkalmával ne használjunk olyan vegyszereket melyek a műanyag elemeket károsíthatják, mivel ezek a szerek elszínezhetik, vagy tönkre tehetik a fóliázott felületet.

Számtalan speciális szer van forgalomba, melyeket a fóliagyártó cégek fejlesztettek ki az autófóliával ellátott felületekre. Különösen ajánlott ezeknek a speciális szereknek a használata a világos színű, illetve matt és matt metál autófóliázás esetén, mivel az ilyen fóliával telepített autók tisztítása speciálisabb, mint a többi szín autófóliázás. A matt fóliák tisztítására a legmegfelelőbb a 3M matt fólia tisztító szere.

A speciális szerek használatával megnövelhetjük az autófóliázás élettartamát, főleg azoknál az autófóliázott járműveknél, melyeket nem garázsban tartanak. Fontos dolog azonban minden fóliázott autónál például a kavicsfelverődés, mosóban szerzett apróbb karcolások, a por által okozott kisebb sérülések. Ezeket a sérüléseket minden további nélkül meg tudjuk szüntetni polírozással, de  elsősorban csak azoknál az autófóliázott járműveknél, ahol a kiválasztott fólia megfelelő prémium kategóriás volt. A polírozási lehetőség különösen a 3M autófóliával telepített autók esetében igaz, hiszen ez ettől a gyártótól választott anyagok technikai adatlapjában is szerepel. Egy másik lehetőség az apróbb karcok elleni védelemben a különböző speciális waxok használata. Ha lényegesen hatásosabban szeretné autófóliázott járművet megóvni a környezeti behatásoktól, akkor áttetsző karosszériavédő fóliát javaslunk, amit a fóliázott felületre telepítve hatásos védelmet tudunk létrehozni.