Számtalan alkalommal találkozhatunk azzal a sajnálatos ténnyel, hogy féltve őrzött autónk a környezeti hatások miatt megsérül. Szerencsére az autófóliázással hatékonyan tudunk védekezni  különböző karcok, illetve kőfelverődés ellen. Manapság már több fajta vastagságú, anyagú fóliákat lehet beszerezni különféle gyártóktól. Ezek a karosszériavédő fóliák PVC vagy Poliuretán alapanyagból készülnek.

A PVC alapú védőfólia nem nyújt olyan nagyfokú védelmet, viszont az ára sokkal kedvezőbb. Németországban például előszeretettel használják ezt a fóliát karosszériavédelemre, holott anyagát tekintve nem nyújt akkora védelmet, mint a poliuretán alapanyagú fólia. Elsősorban olyannak ajánljuk, akik nem a kövektől, erősebb fizikai behatásoktól szeretné megvédeni a karosszériát, hanem például gallyak okozta karcolásoktól, az autómosóban keletkezhető apróbb sérülésektől vagy esetleg állatnyomoktól (pl macska, nyest). Ennek a fóliának nagy előnye, hogy az ára igen kedvező, ezért gazdaságosabbá teheti a teljes karosszériabevonást azáltal, hogy az autó front részére a vastagabb, ellenállóbb Poliuretán fóliát telepítjük, míg a fizikai behatásoknak kevésbé kitett területekre pedig a kedvezőbb árú PVC fóliát helyezzük föl. Ez a fóliázási forma igen kedvező lehet például a vadászoknak, off-road versenyzőknek, vagy esetleg motorosoknak.

A poliuretán alapanyagú karosszériavédő fólia nyújtja a legnagyobb védelmet autónknak. Vastag anyaga és kiváló rugalmassága teszi lehetővé, hogy szinte áthatolhatatlan réteget képez a fényezésen. Gumiszerű anyag lévén a nagyobb becsapódások erejét is szétvezeti a felületen, így védve autónkat. Szakszerű autófóliázás esetén szinte teljesen láthatatlan a karosszérián. Ez az anyag is rendelkezik öngyógyító képességgel, így a kisebb karcok a nap melegétől kisimulnak, és az autófóliázás minősége sokáig kifogástalan marad. Ezzel az anyaggal történő autófóliázás nem csak azok számára javasolt, akik sokat közlekednek az autópályán, így a felverődő kövektől kell a karosszériát megvédeni, hanem olyanoknak is kifogástalan megoldást nyújt, akik sokat járnak a természetbe. Ez a fólia megvédi a fényezést a gallyak, ágak okozta karcolásoktól, az állatok által keletkezhető sérülésektől, a madárürülék maró hatásától.